Warsztaty w Hert 26.01.2016

WARSZTATY W HERT

26 stycznia 2016, od godz.: 10:00
Warszawa, ul. Odlewnicza 4a

 rekawice Hert Jak łatwo, szybko i niedrogo zrobić doskonałej jakości  MISTRZOWSKI CHLEB. Spróbuj sam!
Zapraszamy na warsztaty, gdzie to Państwo będą produkować pieczywo.
My udostępnimy piekarnię oraz przekażemy wiedzę teoretyczną dotyczącą produkcji i użytych maszyn. 

 Na warsztatach pokażemy jak szybko i łatwo produkować pieczywo i ciasta jakich pożądają konsumenci, przy wykorzystaniu fermentatora, czyli urządzenia do szybkiej produkcji naturalnego zakwasu i podmłody.

Będziemy udowadniać jakie obniżenie kosztów produkcji może przynieść taka technologia, w porównaniu do tradycyjnej 5-fazowej metody produkcji  pieczywa na zakwasie.

Będziemy produkować: Chleb Mistrzowski formowy, rustykalny, bułki, bagietki przy pomocy fermentatorów Hematronic, dzielarek Rheon i Parta U Direct, garowni Hert System.

Krok po kroku: Jak obniżamy koszty produkcji zachowując bardzo wysoką jakość pieczywa?  
1. Przygotowujemy zakwas i podmłodę: napełniamy zbiornik i ustawiamy parametry fermentatora Hematronic.
2. Przygotowujemy ciasta: do mieszałki wsypujemy odmierzone surowce: mąkę i sól, odpowiednią ilość zakwasu lub podmłody, wlewamy wodę i miesimy ciasto.
3. Dzielimy ciasto i formujemy kęsy na urządzeniach:
        - dzielarka Parta U Direkt WP Haton - nalewamy do form żytni Chleb Mistrzowski
        - dzielarka VX232 Rheon - dzielimy bezstresowo ciasta pszenne i mieszane na niskogramowe pieczywo
          Mistrzowskie: bułki, bagietki, chleby rustykalne.
4. Umieszczamy uformowane wyroby w garowni Hert System. Ustawiamy parametry urządzeń.  
5. Wypiekamy w piecach Matador i Rototherm.
6. Oceniamy wypieczone wyroby.

Warsztaty Hert Hematronic


Za pomocą fermetatorów Hematronic produkujemy:

- Szybko, więc tanio. Produkcja zakwasu trwa 8h zamiast 16h.
- Łatwo. Nie jest niezbędny mistrz piekarski o wieloletnim doświadczeniu. Sterowanie jest intuicyjne,
  do wyprodukowania zakwasu wystarczy zaledwie kilka prostych kroków. Możliwość popełnienia błędu jest minimalna. Dokładne dozowanie minimalizuje straty.
- Więcej. Mamy więc niższe koszty. Część towaru kierujemy do magazynu.
- Taniej. Unikamy kosztów polepszaczy, przemysłowo produkowanych kwasów i stabilizatorów.
- Dowolnie. Nie musimy stosować kultur starterowych. Mamy możliwość produkcji zakwasu z własnego kwasu/ półkwasu.

 Na warsztatach będzie można poznać sposób na łatwiejsze osiągnięcie zaplanowanego zysku piekarni, poprzez:
- oferowanie wyrobów pożądanych przez konsumenta, dopasowanych do trendów
- obniżenie kosztów produkcji dzięki wykorzystaniu fermentatorów przez:
                                         + znaczące ograniczenie stosowania dodatków, mieszanek, konserwantów, drożdży,
                                         + istotnie łatwiejszy i krótszy czas produkcji zakwasu niż tradycyjna 5-fazowa metoda,
                                         + ograniczenie konieczności pracy mistrza piekarniczego z wieloletnim doświadczeniem.


Informacja i zapisy na warsztaty
: haKFZ9tWKXCG7IwTiL1t0Bp, 508 023 946   

foto Warsztaty Hert Hematronic