Viscofood

Viscofood

Viscofood - holenderski producent unikalnych systemów pompujących do bardzo gęstych produktów i mas spożywczych. Zadaniem urządzenia Viscofood jest wypompowanie gęstego produktu z dzieży, beczki lub innego zbiornika otwartego - do maszyny lub punktu odbioru na linii produkcyjnej, np. dozownika, napełniarki lub pakowaczki.
Najważniejszymi elementami systemu pompującego Viscofood są odpowiednio wyprofilowana pokrywa uszczelniająca, opuszczana do wnętrza opróżnianego zbiornika oraz pompa pneumatyczna z orurowaniem, przekazującym masę do dalszych etapów przetwarzania.
Dzięki specjalnej adaptacji zaworu kulowego, możliwe jest pompowanie mas zawierających cząsteczki o wielkości do ok. 2 cm, bez ich uszkodzenia.

Bardzo istotny jest kształt zbiornika przeznaczonego do opróżnienia - musi on być całkowicie otwarty od góry oraz posiadać podobny przekrój na całej wysokości.

Obszary zastosowania:
- przemysł piekarniczy i cukierniczy,
- przetwórstwo owocowa-warzywne,
- przemysł tłuszczowy i mleczarski,
- catering & fast food,
- przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny.
Przykłady pompowanych produktów:
stałe tłuszcze spożywcze, kremy i nadzienia, cukiernicze, nadzienia i farsze pierogowe, masy czekoladowe, dżemy i marmolady, masy tłuste, masła orzechowe, lody, ciasta, pulpy i przeciery warzywno-owocowe, syropy, miody, sery topione, jogurty, musztarda, majonez, mielone mięso, ziemniaki puree, itp.

Wydajność pompy: uzależniona od konsystencji masy, częstotliwości wymiany zbiorników oraz odległości do punktu docelowego - od kilkunastu do ok. 100 kg/min.

Przykładowe produkty:

 

   
  

 

Piotr Kiełbiewski
Tel: 512 022 655
E-mail: AG0ySHYMMT8GxkwUFPLeVpVTW8e23EnW0c