Smażalniki WP Kemper

Smażalniki przelotowe

tel.: +48 507 088 509

   

mail: AmLD9DdZ_58Hm6YUv91dLNUTW8e23EnW0c
Producent: WP Kemper

przedstawicielstwa regionalne

 

Przelotowe, w pełni automatyczne smażalniki oferowane przez niemiecką firmę WP Kemper pracują z wydajnością 1.000-1.700 szt./h przy czasie smażenia 5 min. (6, 9 lub 10 rzędów). Urządzenia te przeznaczone są do wyrobów o maksymalnej średnicy 104 mm i do smażenia w temperaturze frytury nie większej niż 200 ̊ C.

Smażalniki posiadają automatyczny system podawania prosto z garowni. Usmażone produkty przenoszone są do stacji chłodzenia.

WP Kemper dostarcza m. in. kompletne linie do produkcji pączków, donatów (łącznie z mieszałkami, wywrotnicami dzież, liniami do formowania i smażalnikami przelotowymi o wydajnościach od 3.000 do 8.000 szt./h, a nawet jeszcze większe systemy pracujące z wydajnością do 30 tysięcy szt./h pączków przy czasie smażenia 2 min.

Do wanny z olejem kęsy ciasta transportowane są na plecionej taśmie, która ochroni przed dostaniem się mąki i innych resztek do smażalnika, co istotnie wpływa na przedłużenie przydatności tłuszczu smażalniczego.
Podczas smażenia wchłanianie tłuszczu przez produkty jest ograniczone do minimum dzięki użyciu koszyków transportowych. Jednak w procesie smażenia nie można całkowicie wyeliminować absorpcji tłuszczu przez produkt i systematycznie obniża się poziom tłuszczu w smażalniku, czego rezultatem może być gorsza jakość smażenia. Aby tego uniknąć, w liniach WP Kemper można zastosować regulator poziomu tłuszczu, którego zadaniem będzie uzupełnianie braków oleju. Może on również służyć do roztapiania bloków tłuszczu w sposób ciągły.
W smażalnikach WP Kemper system grzewczy podzielony jest na kilka stref, które pracują niezależnie od siebie, czego efektem jest osiąganie i utrzymanie bardzo dokładnej temperatury smażenia w całej wannie. Tłuszcz ogrzewany jest bezpośrednio pod produktami, co pozwala na precyzyjną regulację temperatury i jednocześnie eliminuje straty mocy grzewczej.

Po wysmażeniu pączki transportowane są na przenośnych płótnach i blachach prosto do automatycznej nadziewarki. Fotoelektryczny monitoring na każdej igle nadziewającej gwarantuje, że podawanie nadzienia zostanie włączone dopiero wtedy, gdy pączek znajdzie się z przodu igły.
Gotowe produkty są odbierane przez wannę cukrującą lub przez taśmę odbiorczą.

Smażalniki WP Kemper mogą być wyposażone dodatkowo w system przechowywania tłuszczu. Po zakończeniu produkcji cały tłuszcz  podawany jest do zbiornika magazynowego, po drodze przechodząc przez filtr. Opróżnienie smażalnika z tłuszczu ułatwia czyszczenie maszyny. Przed ponownym uruchomieniem produkcji już wstępnie podgrzany olej ze zbiornika magazynowego z powrotem trafia do wanny smażalniczej.

Z linią smażalniczą WP Kemper może współpracować urządzenie przeznaczone do formowania oponek (standardowo o średnicy do 90 mm i wysokości 50 mm). Wyposażone zostało w głowicę, która porusza się dokładnie w takt pracy automatycznego smażalnika i formuje sześć, osiem lub 10 produktów w rzędzie. Lej na ciasto w maszynie formującej uzupełniany jest ręcznie przez cukiernika nadzorującego całą produkcję. Urządzenie jest wykonane w formie przystawki i w każdej chwili może być zdjęte ze smażalnika i przeznaczone do produkcji innych wyrobów cukierniczych.

Dodatkowym elementem wyposażenia smażalnika może być też stacja pompowania marmolady, której zadaniem jest stałe podawanie masy do nadziewarki za pomocą sprężonego powietrza. Urządzenie to może być zmodyfikowane o ogrzewaną stację, niezbędną do pracy z czekoladą. 

Smażalniki WP Kemper mogą mieć system ogrzewania olejem, gazem, parą, prądem.

 

Zalety

  • Możliwość smażenia rożnych produktów na jednej maszynie dzięki konstrukcji transportu, rożnych przestawnych stacji obracania i ciągłemu lub taktującemu systemowi transportu.
  • Komputerowy system sterujący – pamięć 10 receptur wraz ze wszystkimi indywidualnymi  danymi produktu.
  • Możliwość całościowego projektu pod klucz od mieszania ciasta (mieszałki, systemy wywrotnic dzież), poprzez linie do formowania >>>, do gotowego, wysmażonego pączka, donata, itp.
  • Wysoka jakość maszyn, duże doświadczenie producenta w instalacjach na całym świecie.

Wydajność: do 30.000 szt./h

Zakres gramatury: 25-80 g  


SimpleViewer requires JavaScript and the Flash Player. Get Flash

        

 

  

Przemysław Kornas
Tel: 507 088 509
E-mail: AmLD9DdZ_58Hm6YUv91dLNUTW8e23EnW0c