Profesjonalne gotowanie

Urządzenia wielofunkcyjne do obróbki cieplnej dla cukierników i nie tylko…

Firex to szereg urządzeń dla przemysłu spożywczego, służących do profesjonalnej obróbki cieplnej w procesach, takich jak:
• Gotowanie
• Gotowanie ciśnieniowe
• Gotowanie vacuum
• Gotowanie i schładzanie
• Smażenie
• Pasteryzacja
• Duszenie
• Cięcie i mieszanie w trakcie gotowania


Urządzenia mają bardzo szerokie spektrum zastosowania, ponieważ ich konstrukcja umożliwia łączenie niektórych procesów, np. gotowania i rozdrabniania jednocześnie,
zamykając proces w tym samym czasie i w jednej maszynie.


Ze względu na swoje właściwości urządzenia znajdują zastosowanie, m.in. w:
• Cukierniach i piekarniach
• Lodziarniach
• Firmach cateringowych
• Przemyśle mięsnym
• Przemyśle przetwórstwa warzyw i owoców
• Przemyśle przetwórstwa ryb
• Przemyśle mleczarskim
• Punktach zbiorowego żywienia takich jak szpitale, duże kuchnie stołówek zakładowych , itp.
• W sektorze produkcji zdrowej żywności oraz w innych sektorach produkcyjnych branży spożywczej, gdzie zachodzi konieczność obróbki termicznej przygotowywanej żywności.

 

Firma FIREX została założona w 1995 roku ze ścisłą specjalizacją w produkcji urządzeń do gotowania, smażenia i duszenia z przeznaczeniem do przemysłu spożywczego.
Całość produkcji odbywa się we Włoszech i na europejskich komponentach mechanicznych i elektronicznych.  Firma olbrzymią i bardzo szczegółową uwagę przywiązuje do jakości swoich urządzeń. W ciągu zaledwie 10 lat
od rozpoczęcia działalności wyprodukowała i dostarczyła w całym Świecie pond 30.000 urządzeń.


Prostota obsługi.
FIREX stawia na przejrzyste, czytelne i nie skomplikowane sterowania, które jednocześnie oferują wiele funkcji, takich jak:
• bardzo precyzyjne ustawianie temperatur gotowania
• ustawienie czasu gotowania dla każdej temperatury
oddzielnie
• ustawienie zakresu prędkości obrotowej mieszadła
z nożami do max. 600 obrotów / min. (model HIGH-P)
• Mieszanie zgarniakami w lewą i prawą stronę w zakresie
ustawionego czasu. Steruje czasem użycia mieszadła przy obrocie w lewą i w prawą stronę plus funkcja pauzy. Funkcjonalność panelu sterowania pozwala na sczytanie
danych HACCP.


Trzy podstawowe serie urządzeń, które dedykujemy specjalnie dla branży cukierniczej, gdzie znajdą zastosowanie przy gotowaniu kremów na bazie mleka i jaj, kremów czekoladowych czy maślanych, baz do lodów, musów owocowych, konfitur czy karmelu:

- Seria CUCIMIX
CUCIMIX to podstawowe urządzenie do gotowania czy duszenia
przy jednoczesnym automatycznym mieszaniu surowców
dodanych do dzieży. CUCIMIX automatyzuje proces
gotowania dzięki automatycznemu sterowaniu jednocześnie
zajmując niewiele miejsca. Czytaj więcej >>>

- Seria CUCIMAX
Ten wielofunkcyjny szybkowar jest bezkonkurencyjnym,
nowatorskim i wytrzymałym urządzeniem, idealnym
do licznych zastosowań, od sosów do dżemów i marmolad,
od mięsa do warzyw na parze. Wśród urządzeń dla
profesjonalnych kuchni Cucimax jest naprawdę jednym
z najbardziej wszechstronnych i ewolucyjnych, ponieważ
umożliwia różne rodzaje zaprogramowanego gotowania,
takie jak: gotowanie na parze, gotowanie przez wrzenie,
gotowanie pod ciśnieniem, duszenie i zapiekanie. Czytaj więcej >>>

- Seria HIGH-P
Najnowsze urządzenie firmy Firex, High-P jest stworzone
do gotowania typu „sous vide”. Jest ono technologicznie
zaawansowane i innowacyjne, niezbędne
w kuchniach małych firm produkujących żywność
gotową, kuchniach centralnych, restauracjach
i kantynach oraz w cukierniach przygotowujących
samodzielnie musy owocowe, bazy do lodów, kremy
oraz inne masy na bazie mleka, jaj czy czekolady.  Czytaj więcej >>>

Firex oferuje 10 serii urządzeń, które rozwiązują wszelkie problemy związane
z gotowaniem, duszeniem czy smażeniem, takie jak przypalanie czy utrata koloru produktu w trakcie obróbki termicznej.

Zastosowane nowoczesne technologie i innowacyjność pozwalają na pewność, że FIREX to dobry wybór.

Aby dowiedzieć się więcej prosimy o kontakt z Menedżerem Produktu:


Menedżer Produktu
PIOTR KULIK
(+48) 507 088 502
AG0ySHYMMDTIsUgKsH0eWtRH0Oa