Produkcja zakwasu i podmłody

 

Fermentatory do szybkiej i prawidłowej produkcji

naturalnego zakwasu i podmłody
 

  

 

  • Duża oszczędność czasu i pieniędzy zakwas gotowy w 8h, podmłoda gotowa w 12h
  • Wygoda produkcji
  • Naturalne i smakowite pieczywo odpowiedzią na oczekiwania klientów
  • Technologia poparta wieloletnim doświadczeniem twórców- technologów piekarstwa
  • Solidne, proste i skuteczne urządzenia
  • Idealne rozwiązanie w produkcji pieczywa ekologicznego i z czystą etykietą
  • Łatwe wdrożenie i pomoc technologów

Dzięki fermentatorowi Hematronic można łatwo i niewielkim nakładem pracy, wytwarzać wysokiej jakości pieczywo jedynie z naturalnych surowców: mąki, wody, drożdży, soli...

Wyjątkowy smak i świeżość wypieków uzyskuje się dzięki zastosowaniu zakwasu lub podmłody o prawidłowych i powtarzalnych parametrach. Tak powstałe ciasto z powodzeniem formuje się maszynowo, gdyż w naturalny sposób zostaje wzmocniona i uwodniona struktura glutenu i śluzów wchodzących w skład mąki żytniej, a pieczywo posiada równomierny i świeży miękisz przez długi czas.

Oprócz korzyści ekonomicznych wynikających z faktu rezygnacji z polepszaczy lub oszczędności czasu pracowników, możemy bardzo dobrze zarobić na sprzedaży takiego naturalnego pieczywa.

Obecnie jesteśmy świadkami nasilającego się trendu konsumpcji i produkcji żywności naturalnej oraz bio. Wyroby o działaniu prozdrowotnym, także produkty ekologiczne pozwalają ich wytwórcom na zwiększenie zysków sprzedażowych oraz podniesienie atrakcyjności własnej marki w oczach konsumentów- klientów. Nie bez znaczenia grupą ich odbiorców, są osoby ceniące sobie naturalny skład, tradycyjne, proste receptury i wysoką jakość.

Urządzenia do szybkiego wytwarzania zakwasu żytniego:

Produkcja polega na napełnianiu zbiornika mąką i wodą, z których na drodze naturalnej fermentacji powstanie oczekiwana ilość zakwasu. Cały proces jest precyzyjnie sterowany elektronicznie i minimalizuje ryzyko popełnienia błędu podczas nastawiania i fermentacji. Gdy zakwas jest gotowy, urządzenie dozuje jego odpowiednią ilość do dzieży za pomocą wbudowanej pompy. W celu dokładnego opróżnienia np. podczas mycia, można przechylić zbiornik przy użyciu dźwigni i wylać zawartość kranem spustowym. Do produkcji nowego, za każdym razem pozostawia się niewielką ilość poprzednio wytworzonego zakwasu.Elementy fermentatora wykonane są z wysokogatunkowej stali nierdzewnej o dużej wytrzymałości mechanicznej i chemicznej.

Urządzenia do produkcji podmłody:

Wytwarzanie schłodzonej i aromatycznej podmłody trwa zaledwie 12godzin

Surowcami do produkcji łagodnej i aromatycznej podmłody są jedynie woda, mąka i drożdże. Nastawianie fermentatora wygląda podobnie jak w przypadku produkcji zakwasu jednak po zakończonej fermentacji następuje schłodzenie gotowej podmłody w celu jej konserwacji. Zastosowano wydajne i bezpieczne dla produktu chłodzenie płaszczem wodnym.

Dodatek podmłody wprowadza do ciasta produkty rozkładu cukrów zawartych w mące w tym dekstryny, alkohole i związki aromatyczne oraz aktywowane w procesie fermentacji alkoholowej enzymy. Dzięki udziałowi podmłody wypieki zyskują indywidualny charakter oraz przyjemny smak i aromat.

Fermentatory do wytwarzania zakwasu żytniego, zakwasu pszennego/orkiszowego oraz podmłody pszennej/orkiszowej

Firma Hematronic oferuje również urządzenia umożliwiające wytworzenie zarówno zakwasu żytniego, pszennego, jak i podmłody. Specjalnie dobrane parametry fermentatora i nowoczesne sterowanie dotykowe, zwiększają funkcjonalność i dają możliwość wyboru receptury oraz dokładnego monitorowania, zapisywania i powtarzania zapisanego procesu.  

Zalety i korzyści wynikające ze stosowania fermentatorów HEMATRONIC:

  • Zakwas gotowy w 8h z niewielkiej ilości poprzedniego kwasu
  • Czas stabilności naturalnego zakwasu bez schładzania- do 8 h po skończonym procesie
  • Odpowiednia w smaku kwasowość – nie jest za kwaśny
  • Wysoka i zawsze taka sama jakość zakwasu
  • Zautomatyzowany proces wytwarzania
  •  Sterowanie temperaturowe
  • Zawsze prawidłowa temperatura
  • Zawsze prawidłowy stosunek kwasu mlekowego i octowego
  • Krótkie czasy wytwarzania / dojrzewania kwasów
  • Prawidłowe i stabilne zakwaszenie(zależnie od modelu możliwość ciągłego monitorowania zakwaszenia czujnikiem pH)
  • Napęd mieszadła pod zbiornikiem- łatwo dostępna zawartość zbiornika
  • Pompa zębata ze stali nierdzewnej
  • Urządzenie na tensometrach wagowych
  • Niskie koszty napraw
  • Żywotność
  • Łatwość czyszczenia, duża higiena produkcji
  • Zawór spustowy bez martwych sektorów (bez resztek kwasu) 
  • Pompa bez martwych sektorów (bez resztek kwasu)
  • Proste sterowanie, prosta obsługa
  • Wdrażanie z technologiem i dostosowanie receptur
  • Brak konieczności używania stabilizatorów lub płatków ziemniaczanych
  • Nie ma obowiązku zakupu kultur bakterii, możliwość używania własnych
  • Duża moc pędna kwasu- możliwe wypieki bez drożdży

Dane techniczne:

  FERMENTATORY DO PRODUKCJI ZAKWASU
BRSSF100 BRSSF200 BRSSF200/P BRSSF300/P BRSSF500/P BRSSF1000/P
Ilość kwasu żytniego w 8h w kg

~ 60

~ 120

~ 120

~ 180

~ 280

~ 600

Wymiary w mm(L x B x H)

640 x 700 x 1.250

840 x 900 x 1.250

840 x 900 x 1.250

850 x 1.020 x 1.300

1.080 x 1.280 x1.280

1.240 x 1.320 x 1.770

Wysokość przy otwartym deklu mm

1.710

1.920

1.920

2.040

2.290

2.450

Waga  kg

105

154

154

233

350

613

Pompa/Naważanie

---

---

tak

tak

tak

tak

Panel dotykowy/Zapis danych

---

---

---

---

---

tak

Jezdne na kołach

tak

tak

tak

tak

tak

---

Skrzynka elektryczna:przyłącze

1,5 kW 400 V/3~/50Hz

1,5 kW 400 V/3~/50Hz

1,5 kW 400 V/3~/50Hz

2,2 kW 400 V/3~/50Hz

4,0 kW 400 V/3~/50Hz

5,5 kW 400 V/3~/50Hz

Skrzynka elektryczna:Wymiary w mm(L x B x H)

450 x 230 x 650

450 x 230 x 650

450 x 230 x 650

450 x 230 x 650

450 x 230 x 650

820 x 330 x 820

Skrzynka elektryczna:Waga w kg

22

22

22

22

22

48


FERMENTATORY DO PRODUKCJI PODMŁODY
BRSSF300/PVK BRSSF500/PVK BRSSF1000/PVK
Ilość podmłody pszennej w 12h w kg

~ 200

~ 300

~ 600

Wymiary w mm(L x B x H)

870 x 1.060 x 1.350

1.140 x 1.320 x 1.360

1.320 x 1.400 x 1.770

Wysokość przy otwartym deklu mm

2.060

2.340

2.450

Waga  kg

300

417

680

Pompa/Naważanie

tak

tak

tak

Panel dotykowy/Zapis danych

---

 tak/nie

tak

Jezdne na kołach

tak

tak

---

Skrzynka elektryczna:przyłącze

2,2 kW 400 V/3~/50Hz

4,0 kW 400 V/3~/50Hz

5,5 kW 400 V/3~/50Hz

Skrzynka elektryczna:Wymiary w mm(L x B x H)

450 x 230 x 650

450 x 230 x 650

820 x 330 x 820

Skrzynka elektryczna:Waga w kg

22

22

48

Schładzacz:Wymiary w mm
(L x B x H)

600 x 620 x 1.000 

600 x 620 x 1.000

600 x 620 x 1.000

Schładzacz: Waga w kg

75

75

75

  
 

SimpleViewer requires JavaScript and the Flash Player. Get Flash

www.hematronic.de


Prospekt Fermentator podmłody i zakwasu

  Aby dowiedzieć się więcej prosimy o kontakt z Menedżerem Produktu:


Menedżer Produktu

MICHAŁ ZARZYCKI

(+48) 664 115 064

hG0BWTt2JG9HjQxQzzecel"KQ4fHZwj