SZKOLENIE MG 2014.04.24 Rekrutacja i selekcja

24 kwietnia 2014 r. , Warszawa, ul. Odlewnicza 4a, godz. 10:00 - 17:00
Rekrutacja i selekcja w firmie piekarsko – cukierniczej. Praktyczne i skuteczne rozwiązania zmniejszające rotację kadr.

Szkolenie płatne.  
Cel szkolenia: przekazanie informacji na tematy:

- metody organizacji procesu rekrutacji pracowników,

- skuteczna weryfikacja predyspozycji i kompetencji kandydatów do wykonywania prac na powierzonym stanowisku,
zmniejszającej rotację pracowników,

ze szczególnym uwzględnieniem rekrutacji personelu podstawowego zarówno w zakładach produkcyjnych jak i
w placówkach handlowych.

Uczestnicy szkolenia nabędą umiejętności z zakresu:
1. 1. Czynniki skutecznej rekrutacji

2. Proces rekrutacji – konieczne działania i decyzje

3. Zasady poprawnej rekrutacji

4. Etap I rekrutacji, czyli określenie wymagań
4.1. Opis stanowiska oraz zdefiniowanie profilu
4.2. Cele dobrego opisu stanowiska pracy
4.3. Elementy opisu stanowiska pracy
4.4. Wzór opisu stanowiska pracy
4.5. Podsumowanie etapu określenia wymagań

5 Etap II rekrutacji, czyli przyciągania kandydatów
5.1. Typy oraz organizacja przebiegu rekrutacji i selekcji. Zalety, wady rozwiązań
5.2. Informacje w ogłoszeniu rekrutacyjnym przyciągające uwagę poszukiwanych kandydatów
5.3. Wymagania dla stanowiska pracy – określanie kryteriów twardych, miękkich
5.4. Ranking wymagań wobec kandydatów do pracy
5.5. Wybór nośnika ogłoszenia rekrutacyjnego

6. Etap III rekrutacji, czyli selekcja kandydatów
6.1. Definicja i cel rozmowy kwalifikacyjnej
6.2. Rodzaje rozmów kwalifikacyjnych
6.3. Plusy i minusy rozmowy kwalifikacyjnej
6.4. Istota rozmowy
6.5. Przebieg rozmowy
6.6. Planowanie i strukturyzowanie rozmowy kwalifikacyjnej
6.7. Metody przeprowadzania rozmowy kwalifikacyjnej
6.8. Model STAR
6.9. Umiejętności związane z prowadzeniem rozmowy kwalifikacyjnej
6.10. Assessment Center
6.11. Definicja i cel assessment center
6.12. Przykładowe testy symulacyjne
6.13. Typy testów

7. Aspekty prawne rekrutacji

W trakcie warsztatów przekażemy jak w codziennej praktyce stosować nabyte umiejętności.

PROGRAM SZKOLENIA:
10:00 – 10;15 Wstęp
10:15 – 11:30 Od czynników do zasad skutecznej rekrutacji
11:30 – 11:45 Przerwa kawowa
11:45 – 12:45 Etap I rekrutacji, czyli określenie wymagań
12:45 – 13:45 Etap II rekrutacji, czyli przyciągania kandydatów
13:45 – 14:15 Przerwa ( w przerwie pokaz świeżych kanapek- koncepacja Croust'wich)
14:15 - 15:15 Etap III rekrutacji, czyli selekcja kandydatów.
                    Aspekty prawne rekrutacji.
15:15 – 15:30 Przerwa kawowa
15:30 – 17:00 Warsztaty

Szkolenie płatne. 
organizator: Managers Group MA Sp. z o.o.
Kontakt: Anna Lurje tel.: 723-99-19-10, 
                    e-mail: anna.lurje@managersgroup.pl

Informacje o prowadzącym szkolenie:
Maciej Komorowski absolwent Szkoły Głównej Handlowej, posiada wieloletnie doświadczenie praktyczne z zakresu
zarządzania dużymi międzynarodowymi spółkami prawa handlowego. Ekspert - praktyk, z zakresu zarządzania
oraz komunikacji w przedsiębiorstwach wielozakładowych w branżach FMCG. Twórca programów It wspomagających
efektywne zarządzanie sprzedażą oraz firmą.
Obecnie Prezes Zarządu Managers Group MA Sp. z o.o.